recept: Lasagne Kifőzde módra, Kifőzde
Lasagne Kifőzde módra
(avagy hogyan hozzuk össze a vegákat és húsevőket)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60 dkg gomba,
3 sárgarépa (30 dkg),
1 közepes zeller (30 dkg),
30 dkg zöldbab,
15 dkg reszelt ementáli sajt,
10 dkg gyalult trappista sajt,
2 fej vöröshagyma,
30 lasagne lap (50 dkg),
12 dkg vaj,
3 ek liszt,
0,5 l tej,
3 dl tejföl,
só, bors, őrölt szerecsendió, 8-10 levél friss bazsalikom, 1 pörköltkocka, pörköltkrém





Vigyázat, a recept 8 személyre szól!
A zöldségeket megtisztítom, megmosom, a zellert és répát apró kockára, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágom, a gombát felszeletelem, a vöröshagymát finomra felkockázom.
A hagyma egyik felét 4 dkg vajon megfonnyasztom, ráteszem a zellert, zöldbabot és a sárgarépát, lesózom, meghintem borssal, és lefedve párolom kb. 20 percig. Többször megkeverem, és ha félig megpuhult, elkeverek benne 2 dl tejfölt és az ementáli sajt felét, és félreteszem.
Közben 4 dkg vajon megfonnyasztom a maradék vöröshagymát, és ráteszem a gombát. Amikor kezd levet engedni, megborsozom és meghintem két kk. pirospaprikával, majd megsózom, belemorzsolok egy pörköltkockát, és buzgón kevergetve, belenyomok vagy 10 cm pörköltkrémet is. Nem párolom tovább, úgy, ahogy van, belekeverem a gombát a zöldségbe, belecsipkedem a friss, megmosott bazsalikomlevelet, és félreteszem.
Most elkészítem a besamel-mártást: 4 dkg vajon megpirítok 3 ek. finomlisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntöm fél liter forró vízzel. Ha forrni kezd, beleöntök további fél liter hideg tejet, két kk. tengeri sót, és folyamatos keverés mellett, apránként adagolva, nehogy összecsomósodjon, egy kk. őrölt szerecsendióval hintem meg. Forrásig kevergetem és forralom 2-3 percig, közben meg is borsozom. Ha kész, ezt is félreteszem.
Egy közepes tepsit rendesen kivajazok, öntök egy merőkanálnyit az aljára a besamelből, és egymást félig átlapolva, elhelyezek az alján 10 lasagna lapot. 2-3 merőkanál besamelt csorgatok a tetejére, legyen mit megszívnia sütéskor. Ezen elosztom a gombás zöldség felét, majd újra 10 átlapolt lasagna lap következik, rá újabb pár merőkanál mártással, és a maradék zöldség.
A tetejére harmadik rétegben szintén 10 lasagna lap jön, amit megszórok a maradék ementáli sajttal. Egy deci tejfölt elkeverek a maradék besamelben, és leöntöm vele a tésztát, ügyelve, hogy mindenhova jusson.
Lefedem, és előmelegített sütőben, 180 fokon fortyogtatom 50 percig. Ezalatt a tészta megfő, és szépen megszívja magát a finom levekkel.
Ekkor kiveszem, és a nagylukú reszelőn lereszelt trappista sajtot rászórom, majd nyitva visszateszem a sütőbe, míg a sajt pirosra nem sül.
Megdöbbentően finom, a vegáknak eláll szemük-szájuk a csodálkozástól, a húsevőknek is ismerősek az ízek, és mindenkinek kiugrik a szeme a gyönyörűségtől.
Fejessalátával kínálom.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: fejessaláta

Forrás: Ági lányomnak készítettem, előtte kicsit olvasgattam az interneten.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.25. Utoljára frissítve: 2009.01.25.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:46:49 - 2.67)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez